V bardejovskej spoločnosti SB Inmart vyhlásili štrajkovú pohotovosť

17.06.2005 Celý región

Prešov/Bardejov 16. júna (TASR) - Štrajkovú pohotovosť dnes vyhlásili v bardejovskej strojárskej spoločnosti SB Inmart. Dôvodom tohto kroku odborárov bola ic...
Prešov/Bardejov 16. júna (TASR) - Štrajkovú pohotovosť dnes vyhlásili v bardejovskej strojárskej spoločnosti SB Inmart. Dôvodom tohto kroku odborárov bola ich nespokojnosť s nízkymi mzdami a neúspechy v doterajších dvoch kolách kolektívneho vyjednávania o ich zvýšení.

Štefan Medvecký, predseda odborovej organizácie v a. s. SB Inmart, ktorá patrí do portfólia rodiny Zvrškovcov, na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove vyhlásil, že i napriek zastrašovaniu zo strany zamestnávateľa nemajú na výber. Zamestnanci v robotníckych kategóriách totiž zarábajú 9 000 Sk hrubého. \"Celkovým víťazstvom je to, že ľudia už konečne zmenili svoj postoj, spamätali sa a stoja za nami, \" dodal Medvecký. Zamestnanci stoja za výborom, ktorý pri ich podpore podľa odborárskeho predáka dokáže veľa. V poradí tretie protestné zhromaždenie sa má konať pred areálom fabriky v stredu 22. júna po skončení dopoludňajšej pracovnej zmeny.
Protest organizuje Odborový zväz (OZ) KOVO. Jeho predseda Emil Machyna v tejto súvislosti povedal, že ľudia sa musia naučiť štrajkovať. \"Máme informácie, že sa na našich funkcionárov vyvíja taký tlak, ktorý sa ani nedá vydržať, \" dodal. Medvecký doplnil, že od začiatku protestov 10. júna odstúpili z členstva vo výbore odborovej organizácie dve osoby. Podľa slov Machynu je v SB Inmart priemerná mzda 12 000 Sk a v slovenskom strojárstve je to na hranici 19 000 Sk. Aj z toho pohľadu je situácia v Bardejove neúnosná. Mohlo k nej dôjsť len preto, lebo v meste a jeho okolí je celkovo nízka mzdová úroveň.
Podľa člena predsedníctva OZ KOVO Jozefa Balicu zamestnávateľom navrhovaný presun 10 % z pevnej do pohyblivej časti mzdy nie je dobrým riešením. Na pohyblivú časť mzdy nie je totiž právny nárok. Napríklad v roku 2004 bola vyplatená len raz, a to aj v troch čiastkach. Ľudia preto nechcú zmenené pracovné zmluvy podpisovať. Niektorí však už tak pod psychickým tlakom urobili.
Odborová organizácia KOVO v bardejovskej spoločnosti je jednou z väčších v rámci OZ na východnom Slovensku, má vyše 300 členov.
 

Vyberte región